Elias Pettersson

Elias Pettersson er fremdeles en tenåring og ser heller ikke ut som noe annet. Foto: Jeff Vinnick / Getty Images

Sverige har fått en ny superstjerne i hockey

Elias Pettersson

Elias Pettersson er fremdeles en tenåring og ser heller ikke ut som noe annet. Foto: Jeff Vinnick / Getty Images

Kanadiske NHL-fans er i ekstase over debutanten Elias Pettersson.

Ingen skal påstå at ikke innbyggerne i Vancouver bryr seg om ishockey. De to siste gangene byens lag spilte seg fram til finaleplass i NHL, ble det gateopptøyer i Vancouver da deres kjære Canucks tapte.

Dette skjedde både i 1994, da New York Rangers vant Stanley Cup, og i 2011, da Boston Bruins ble for sterke i den sjuende og avgjørende matchen.

De tre siste sesongene har Vancouver Canucks hatt et av NHLs svakere lag, i takt med at karrierene til Daniel og Henrik Sedin gikk mot slutten. De svenske tvillingene la opp etter forrige sesong.

Vancouver trengte ikke å vente lenge på en ny, svensk stjernespiller. Han dukket faktisk opp allerede denne høsten.

Elias Pettersson er fremdeles bare en tenåring. Han fyller 20 år 12. november. I skrivende stund har han bare spilt ni kamper i NHL, men det er mer enn nok til at Vancouver er rammet av skikkelig Elias Pettersson-feber.

Det var ventet at han skulle klare seg bra i verdens hardeste hockeyliga, men få hadde trodd at han skulle markere seg så kraftig som han faktisk har gjort. En måned ut i NHL-sesongen 2018/19 ypper den unge svensken seg i poengligaen med sine 15 poeng på ni kamper.

Det er et poengsnitt på 1,67 poeng per kamp, som er tredje best i hele NHL bak Jevgenij Malkin (1,82) og Mikko Rantanen (1,71). Superstjerner som Patrice Bergeron og Connor McDavid (begge 1,58) følger bak ham (alle tall ble hentet ut lørdag, red.anm.).

Naturlig nok ble han kåret til oktober måneds beste nykommer i NHL. Her er noen av høydepunktene Elias Pettersson har servert så langt:

Man burde kanskje ikke ha vært overrasket. Før han reiste til Canada, dominerte Pettersson fullstendig i den svenske toppserien SHL. Selv om han fremdeles holdt junioralder i sesongen 2017/18, ble han ligaens beste poengplukker med 56 poeng og nummer to på målscorerlisten med 24 mål.

Poengfangsten hans slo den gamle rekorden for en juniorspiller i svensk eliteserie, en rekord Kent «Kenta» Nilsson hadde hatt siden 1976.

I sluttspillet var han den beste målscoreren med ti mål og den beste poengplukkeren med 19 poeng på 13 kamper, og han ledet sitt Växjö Lakers til sluttspilltittelen. For første gang i svensk historie var alle 14 jurymedlemmer enige om at Pettersson var sluttspillets MVP, altså viktigste spiller.

Pettersson ble kåret til årets spiller, årets forward, årets nykommer og fikk på toppen av dette også Peter Forsberg Trophy som Sveriges beste forward. Alt i en alder av 19 år.

Denne helgen ble han den yngste Vancouver-spilleren noensinne som gjorde fem poeng i én kamp, da han serverte to mål og tre assists i 7-6-seieren mot Colorado Avalanche.

Den ene assisten var kampens høydepunkt:

Nå håper hele Vancouver at Elias Pettersson er mannen som en vakker dag leder Canucks helt til topps i NHL.

Vi vet jo hva som skjer hvis de ender på andreplass …

«Ninja» tjener åtte millioner i måneden på TV-spill i pyjamasen

 

Redaksjonen / [email protected]