pengespill3

Disse tre knappene blir alle svensker møtt med når de involverer seg i pengespill. De følger av en ny svensk regulering og skal gi beskyttelse for å motvirke problemspill.

Her er det svenske spillmarkedets største syndere

pengespill3

Disse tre knappene blir alle svensker møtt med når de involverer seg i pengespill. De følger av en ny svensk regulering og skal gi beskyttelse for å motvirke problemspill.

Et stort antall varslinger knyttet til spillselskapenes markedsføring har nådd Sveriges finanstilsyn (Konsumentverket), der noen allerede er blitt gjengangere. 

Ifølge Resumé er Drakemall, Ninja Casino og Expekt selskapene som er innrapportert flest ganger, etter omreguleringen av det svenske spillmarkedet.

Siden nyttår er det kommet inn over 230 varslinger på bakgrunn av reklame og intensiv markedsføring fra spillbransjen.

Til sammenligning fikk det svenske Finanstilsynet inn cirka 400 gjennom hele 2018.

Spillavhengige reagerer på markedsføringen

Ifølge Resumé skyldes dette at flere, som har registrert seg på funksjonen Spelpaus.se, likevel har mottatt reklame for pengespill, på tross av å ha utestengt seg selv.

– Får tilsendt reklame, selv om man har benyttet seg av spelpaus. Veldig slitsomt da man er spillavhengig. Nå må det bli en forandring, skriver en av varslerne.

Det svenske nettstedet skriver videre at de har gått gjennom alle varslingene, og registrert at britiske Drakemail er den som er hyppigst nevnt med negativt fortegn hos Konsumentverket.

15 varslinger har så langt blitt mottatt hos det svenske Finanstilsynet.

Synderen Drakemail

Drakemail er en spillside der gevinstene utbetales gjennom såkalte «mystery boxes», som består av el-produkter innen gaming og sport.

Alle varslingene omhandler villedende markedsføring, der blant annet selskapets reklame rettes mot barn og unge – via Youtube som kanal, skriver Resumé.se, som forgjeves har forsøkt å få en kommentar fra Drakemail.

Etter at den mye omtalte omreguleringen trådte i kraft 1.januar, innebar det også at spillselskapene fikk anledning til å markedsføre seg i flere mediekanaler enn tidligere.

Og nettopp markedsføringen har vært opphavet til den opphetede debatten rundt pengespill i Sverige.

Hadde oppvaskmøte

Pengespill.com skrev nylig at en haug med kritiske blikk er kastet på den store mengden pengespill-reklame i mediene.

Som en konsekvens av markedets «barnesykdommer», kalte civilminister Ardalan Shekarabi inn samtlige spillaktører til et oppvaskmøte.

Der var budskapet klart fra den svenske ministeren.

– Innen 31.mars vil vi se en merkebar forandring, hvis ikke kommer staten til å innføre tøffere sanksjoner og regler, sa Shekarabi.

– Svensk lov gjelder

På det aktuelle møtet deltok majoriteten av de 69 lisensierte spillselskapene. Blant disse var flere av aktørene som allerede har krysset grensen, når det gjelder lover og regler knyttet til hensynsfull markedsføring.

– Jeg synes det er rimelig å gi spillselskapene muligheten til selvregulering. Men ser vi et behov for mer statlig kontroll, kommer vi til å gjøre hva vi kan. Svensk lov gjelder, ikke maltesisk, sa Shekarabi.

LES OGSÅ: «Hard brexit» kan bety slutten for spillreklame

LES OGSÅ: Intensivert debatt – svensk spillbransje må stå skolerett

LES OGSÅ: Slår alarm om gambling i dataspill

LES OGSÅ: Kun én reklametype irriterer nordmenn like mye som pengespill

Pål Magnus Tømmervold / [email protected]