sverigebilde

Statsråd Ardalan Shekarabi mener den digitale utviklingen løp fra svensk lotterilovgivning. Han mener en svensk spillisens gir myndighetene tilbake kontrollen over spillmarkedet.

Mener svensk lisens kommer ti år for sent

sverigebilde

Statsråd Ardalan Shekarabi mener den digitale utviklingen løp fra svensk lotterilovgivning. Han mener en svensk spillisens gir myndighetene tilbake kontrollen over spillmarkedet.

Den svenske pengespill-eksperten Niklas Borg, mener svensk lisens kommer ti år for sent. Landets politikere de siste 10 år har takket nei til en verdensindustri, som kunne generert minst 30 000 nye jobber i Sverige.

Det var under Almedalsveckan på Gotland sist uke, en svensk politiker slo fast at Sverige nå hadde tatt en god beslutning vedrørende landets fremtidige pengespill-politikk.

1. januar 2019 sjøsettes det nye regulerte lisensmarkedet. Internasjonale spillselskap og de svenske monopolselskapene Svenska Spel og ATG, kan etter det konkurrere på like villkår i det svenske markedet.

Sverige følger dermed etter Danmark. De har hatt stor suksess med sin omregulering av det danske pengespillmarkedet siden 2012. Flere andre europeiske land har siden fulgt danskene.

Niklas Borg har jobbet i spillbransjen de siste 25 årene. Han er nå tilknyttet Expressen som kommentator på pengespill. Han mener svenske politikere har sovet i timen. De har vegret seg mot å ta den beslutningen som nå ligger bak omreguleringen av pengespillmarkedet.

– Svenske politikere har søla bort fem år. Om denne prosessen hadde startet for 7-10 år siden, ville Sverige og Stockholm i dag vært betting og spillbransjens Silicon Valley, sier Borg i en kommentar på trykk i Expressen.

Les mer: River fosser frem på børs

Den svenske pengespill-eksperten Niklas Borg, mener svensk lisens kommer ti år for sent. Landets politikere de siste 10 år har takket nei til en verdensindustri som kunne generert minst 30 000 nye jobber i Sverige. Foto: Twitter

Stått igjen på perrongen

Borg mener svenske politikere ikke har noen som helst grunn til å gi hverandre et klapp på skuldra for godt arbeide.

– Nå sies det at man skal rydde opp i spilljungelen. Samtidig dekker man over at man har takket nei til en verdens-industri, som kunne ha generert minst 30 000 nye jobber i Sverige. I tillegg millliarder i skatteintekter, og de positive ringvirkningene med investeringer og tjenester er umulig å regne på, fortsetter Borg.

Han mener kunnskapen har vært tilgjengelig for flere svenske regjeringer tilbake i tid. Politikerne har bare vegret seg for å se hvilke grep andre land i Europa har tatt. Sverige har stått igjen på perrongen. Først nå har man kopiert prosesser som har vært vellykket i andre land.

– Med det høykvalifiserte beslutningsunderlaget som utreder Håkan Hallstedt presenterte, skulle finansdepartement og skatte-eksperter med letthet ha konstatert de mange utrolig positive effekter en omregulering av det svenske pengespillmarkedet ville fått allerede på starten av 2010-tallet. Allerede da fantes bransjekunnskapen, viljen og logistikken, fullfører Niklas Borg i kommentaren.

Les mer: Stockholm størst på spill på børs

En hub for spillselskap

De siste årene har stadig flere internasjonale spillselskap etablert seg med kontor i Sverige. Samtidig blitt notert på Stockholm-børsen. Den svenske hovedstaden ansees i bransjen som en hub for spillselskap. Når Sverige 1. januar også åpner markedet for å kjøpe lisens for å lovlig tilby pengespill i landet, er det ventet at Stockholm på sikt blir Europas hovedstad for bransjen. Både kunnskap og verdier vil samles i nabolandet.

Les mer: GIG vurderer utflagging til Sverige

 

 

 

 

 

Rolf Hansen / [email protected]