GAMSTOP

Britiske spillmyndigheter lanserte sitt GAMSTOP-program i april. Alle tilbydere av spill i landet må implementere det i sitt spilltilbud, og gir med dét beskyttelse for problemspillere.

Stoppknapp-suksess i regulert spillmarked

GAMSTOP

Britiske spillmyndigheter lanserte sitt GAMSTOP-program i april. Alle tilbydere av spill i landet må implementere det i sitt spilltilbud, og gir med dét beskyttelse for problemspillere.

En stoppknapp mot pengespill rulles ut i flere og flere regulerte spillmarkeder.  I Storbritannia betegnes ordningen som en stor suksess kort tid etter lanseringen.

Britene kaller sin variant GAMSTOP. Onsdag kom det tall som viser hvor mange som har benyttet seg av muligheten for å begrense egen spilling. 38 000 spillere har reservert seg det siste halvåret, hvilket karakteriseres som en «stor suksess» av spillmyndighetene.

– Vi er svært tilfredse med responsen på GAMSTOP hittil og forbereder nå vår første evaluering av prosjektet, sier toppsjefen i GAMSTOP Fiona Palmer til EGR Intel (betalingsmur).

Flere land får stoppknapp mot pengespill

Det begynte med Rofus-modellen i Danmark i 2012. Da instruerte danske myndigheter alle tilbydere av spill i landet om å gi folk en anledning til å få en pause fra alle pengespill og spillreklamer. Ved å trykke på én enkelt knapp, kunne man utestenge seg selv for en definert periode – eller for alltid. Etter å ha gitt beskjed om at man ville ha en pause – eller slutte helt – var man effektivt utestengt hos alle spillselskaper. Disse ajourfører sine kundelister mot det sentrale registeret i Rofus (Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere), og plikter å stanse videre spill for de som har registrert seg.

Ordningen er i flere anledninger trukket frem som en stor suksess for det regulerte, danske markedet. Derfor har flere europeiske land fulgt etter og adoptert modellen. En mulighet for selv-utestengelse kommer i den svenske reguleringen som trer i kraft fra nyttår. Den har vært en det av den britiske spillreguleringen siden april.

Les mer: Svenska Spel mener spillisens er bedre for problemspillere

Britene skulle egentlig lansere sitt GAMSTOP-program i 2017. Prosjektet ble utsatt for å gi spilloperatører bedre tid til å tilpasse seg retningslinjene som er bestemt av landets spillmyndigheter.

Stoppknapp mot pengespill vanskelig i Norge

Norge har man ingen spillisens som spillselskapene må forholde seg til. Derfor er det vanskelig å lage en bransjestandard alle kan bli enige om. Med Norsk Tipping og Rikstotos monopol har ikke myndighetene kontroll med de utallige andre operatørene som tilbyr spill til norske kunder.

Peter Alling i Kindred Group er blant dem som har argumentert for innføringen av en stoppknapp i Norge.

– Under en lisensordning vil alle operatører kunne komme sammen om et felles selveskluderingssystem likt Rofus i Danmark. Det er en måte å beskytte problemspillere på, men som av personvernårsaker trenger støtte i loven. Uten en lisensordning er markedet bare delvis regulert, sa PR-manageren til Pengespill.com da Kindred Group lanserte en TV-reklame hvor de tok et oppgjør med norsk spillpolitikk tidligere i vår.

Redaksjonen / [email protected]