Mesut Özil

Mesut Özil er en av mange spillere fra Premier League som reiser til VM i Russland for å representere sitt land. Foto: Stuart MacFarlane/Arsenal FC

Klubbene med flest spillere i fotball-VM

Mesut Özil

Mesut Özil er en av mange spillere fra Premier League som reiser til VM i Russland for å representere sitt land. Foto: Stuart MacFarlane/Arsenal FC

VM i fotballs hovedingrediens er de 736 spillerne som skal representere sine hjemland i mesterskapet. Her får du en oversikt over hvor de kaller hjemme når de ikke er i Russland for å spille VM, og hvilke klubber de representerer til vanlig.

Det handler naturligvis om landslag når det spilles VM, men ettersom det går flere år mellom hver gang vi har store fotballmesterskap må vi tenke litt på klubbfotballen oppe i det hele. Hvilke klubber sender flest spillere, og hvilke ligaer er best representert?

Premier League soleklart best representert

Det er bare én nasjon som kan skryte av å ha samtlige spillere i sin VM-tropp i sin egen liga. England har valgt 23 spillere som alle hører hjemme i Premier League til vanlig. Selv uten sine egne spillere har England og Premier League soleklart flest spillere i sommerens VM i fotball, og befester dermed sin posisjon som verdens beste fotballiga. Totalt er det 124 spillere fra engelske lag som reiser til Russland. Spania er neste land med 81 spillere, Tyskland sender 67 spillere og Frankrike 49. Litt overraskende er Italias 58 spillere, ettersom Italia ikke deltar med sitt eget landslag.

Det er faktisk bare Russland, Uruguay, Iran, Saudi Arabia og Panama som ikke har spillere i troppen som hører hjemme i en engelsk klubb.

Les også: Dette er verdens beste liga

Russland og Saudi Arabia har også de fleste av sine spillere i egen liga med 21 og 20 spillere. Faktisk har hele 30 spillere tilhørighet i klubber fra Saudi Arabia. Om vi bare ser på de store favorittene er neste land på listen Spania, som har 19 av 23 spillere i spansk fotball til vanlig. Tyskland har 15, og Frankrike bare ni.

Kun to nasjoner har klart å plukke ut en VM-tropp helt fri for spillere som har postadresse i hjemlandet. Senegal og Sverige har ingen hjemmebaserte spillere. Sveits, Nigeria, Island og Belgia har bare én.

Manchester City sender flest spillere

Et fotballag består av 11 spillere. Det er bare ni klubber i hele verden som sender så mange til VM denne sommeren. Faktisk er det noen som sender med en solid reservebenk også. Ikke overraskende er det lagene som ofte omtales som såkalte «kjøpelag» som dominerer øverst på denne listen. Noen talentfabrikker er også representert høyt oppe.

Den klubben som sender flest spillere er Manchester City med hele 16 representanter. Dette er ny rekord. Den gamle var på 15 spillere, satt av Arsenal i 2006. 15 er like mange som Real Madrid sender i år. Barcelona tar tredjeplassen med 14 spillere. Så er det et lite hopp ned til de 12 spillerne fra både Tottenham, PSG og Chelsea. De tre siste klubbene som sender 11 spillere er Manchester United, Juventus og Bayern München.

Lenger ned kommer store klubber i mindre ligaer som leverer mange spillere til sine egne landslag. Al Hilal og Al Alhi fra Saudi Arabia sender begge ni spillere, det samme antallet som Atletico Madrid og Arsenal, én spiller mer en Liverpool.

Både Arsenal og Liverpool har mange spillere med på laget som IKKE kommer til VM. Det kan du se her: Superlaget du ikke får se i fotball-VM.

Her ser du listen over klubbene med flest spillere i VM:

16 – Manchester City
15 – Real Madrid
14 – Barcelona
12 – Tottenham
12 – PSG
12 – Chelsea
11 – Manchester United
11 – Bayern München
11 – Juventus

Listen over flest spillere fra samme land ser slik ut:

124 – England
81 – Spania
67 – Tyskland
58 – Italia
49 – Frankrike
36 – Russland
30 – Saudi Arabia

Flest hjemmebaserte spillere:

23 – England (alle)
21 – Russland
20 – Saudi Arabia
19 – Spania
15 – Tyskland
12 – Sør-Korea
9 – Iran
9 – Frankrike