Sverige

Riksdagen vedtok i ettermiddag en omregulering av pengespillmarkedet i Sverige. - Nå er det på tide å gå fra prat til handling, og igjen ta kontroll over det svenske pengespillmarkedet, sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) fra talerstolen i Riksdagen.

Slik blir Sveriges nye lisensordning for spillbransjen

Sverige

Riksdagen vedtok i ettermiddag en omregulering av pengespillmarkedet i Sverige. - Nå er det på tide å gå fra prat til handling, og igjen ta kontroll over det svenske pengespillmarkedet, sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) fra talerstolen i Riksdagen.

Riksdagen fikk i ettermiddag presentert regjeringens endelige forslag til en omregulering av pengespillmarkedet i Sverige. Målet er at den nye loven med ett lisenssystem for samtlige aktører både online og landfast trer i kraft fra nyttår. 

Det er trolig bare Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna som ikke støtter det nye lovforslaget, som ventes å bankes gjennom formelt med klart flertall i Riksdagen.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har ansvaret for framtidens svenske pengespillpolitikk. I ettermiddag presenterte Socialdemokrat-ministeren en proposisjon for Riksdagen, som gjør at Sverige går fra å være spillmonopol til et regulert lisensregime.

Ardalan Shekarabi (S) var under framleggingen av forslaget til ny pengespill-lov for Riksdagen klar på to ting.

– Vi skal ta tilbake kontrollen over det svenske spillmarkedet, og dette blir et overskuddsforetakende for den svenske staten, sier civilminister Ardalan Shekarabi.

Les mer: Svensk lisens gir større pengespillinntekter

Alle spillselskap som kjøper lisens må betale en avgift, og i tillegg 18 prosent av netto overskudd. (Når premier er trukket fra den totale innsats, eller 18 prosent av bunnlinja til spillselskapenes regnskap)

De aktører som ikke har lisens, vil bli utestengt fra det svenske pengespillmarkedet. Dette gjennom at myndighetene stenger for pengetransaksjoner mellom spillselskap uten lisens og svenske forbrukere. Den svenske stat vil også ha mulighet til å advare spillere mot at dette er en uregulert aktør gjennom pop up-advarsler i skjermbildet.

Beskytter de spilleavhengige

Han pekte også på at den nye loven ville gi en bedre beskyttelse for problemspillere og spilleavhengige. Alt spill skal registreres.

– Det blir en total registrering av alt spill, sier minister Shekarabi.

Alle spillere må i tillegg aktivt angi ett max-beløp ala Norsk Tippings taps-grense. Der får spilleren et varsel når grensen nærmer seg. Spill på kreditt blir svært begrenset. Spillselskapene får også kun benytte bonuser som lokkemiddel en gang for hver nye kunde.

Les mer: Svensk lisensordning viktig for politikere og pengespillbransje

– Bonuser blir utover dette forbudt ved lov. Markedsføringen av pengespill skal også være moderat. Noe den ikke kan sies å være i nærheten av med dagens regulerende lovverk, sier Shekarabi videre

Aldersgrensen for å delta i pengespill er 18 år, mens deltakelse i casinospill krever at man har fylt 20 år.

Lisensordningen i Sverige

Shekarabi har tatt det siste skrittet med svensk spillpolitikk. Etter flere år med utredninger og spekulasjoner om hvordan det svenske pengespillmarkedet skal se ut i framtida. Han var klar på at utviklingen og forandringene innen pengespillbransjen krevde en form for ny lov-regulering.

– Uregulert gambling har tatt over pengespillmarkedet, og delvis også blitt en brikke i kriminell aktivitet. Det er 14 år siden pengespillmarkedet i Sverige ble regulert ved lov sist. Nå er det på tide å gå fra prat til handling, og igjen ta kontroll over det svenske pengespillmarkedet, sa Ardalan Shekarabi fra talerstolen i Riksdagen.

Den nye loven vil medføre en rekke endringer. Blant annet at Lotteriinspektionen blir større og får navnet Spelinspektionen. Loven får også strafferettslige konsekvenser gjennom at for eksempel reklame for spill uten lisens blir kriminalisert. Den nye lov-proposisjonen inneholder også sterkere forbud mot kampfiksing, og bevist forsøk på juks som påvirker utfallet av et spillevent. Straffen kan bli inntil seks år i fengsel.

En svenske spiller i snitt for 4000 kroner i året i følge ferske gjennomsnittstall. De internasjonale spillselskapene uten svensk lisens i dag, står for rundt 55 prosent av onlinespillet mot det svenske markedet.

 

 

Rolf Hansen / rolf@pengespill.com