Poker

Også i Norge har det vært bevegelser i reguleringen av pokerspill de senere årene, ved at man nå får arrangere et nasjonalt mesterskap i eget land. I pokermiljøet jobbes det intenst med en ytterligere aksept av poker som ferdighetsspill og en oppmykning av reglene for å spille poker. Foto: Pixabay

Klassifiserer poker som en sportsgren

Poker

Også i Norge har det vært bevegelser i reguleringen av pokerspill de senere årene, ved at man nå får arrangere et nasjonalt mesterskap i eget land. I pokermiljøet jobbes det intenst med en ytterligere aksept av poker som ferdighetsspill og en oppmykning av reglene for å spille poker. Foto: Pixabay

Ukrainas myndigheter klassifiserer poker som sport – helt i tråd med pokerspillere over hele verden sin argumentasjon overfor myndighetene.

Også her hjemme har profilerte personligheter anført at poker bør betraktes som en tankesport, på linje med sjakk og bridge. I Ukraina ble poker anerkjent som en sportsgren helt frem til 2010, da landets justisminister strøk kortspillet fra listen «Register of Recognized Sports». Nå har imidlertid myndighetene reintrodusert poker på listen, og spillet skal da ikke underlegges lover som regulerer gambling.

Dette skjer etter en lang runde i rettsapparatet. Pokerklubber over hele landet bestred vedtaket om å stryke hobbyen deres fra sportslisten i 2010, ettersom deres virksomhet ble ansett for å være ulovlig etter vedtaket. Klubbene fikk medhold i landets høyesterett, men dette gjaldt imidlertid bare for turneringspoker. Retten fastslo at cashgames/kontantspill fremdeles var å anse som ulovlig.

Dette er en situasjon som har klare paralleller til en avgjørelse i Oslo tingrett denne sommeren: Da fastslo retten at turneringspoker ikke er å regne som et lotteri, i en sak hvor en pokerklubb i Oslo har krevd å få sine beslaglagte eiendeler tilbakelevert etter razziaen mot pokermiljøet i mars. Påtalemyndigheten anket saken til lagmannsretten, der tingrettens slutning ble satt til side.

Les mer: Lagmannsretten med ny pokerkjennelse

– Poker en intellektuell kampsport

Fafo-forsker Niri Talberg kalte i et intervju med Pengespill.com i vår poker for «en intellektuell kampsport.» Talberg hadde da nettopp forsvart sin doktoravhandling «Unge pokerspillere. Læringsprosesser mellom utdanning og stigmatisering» ved Universitetet i Oslo.

– Poker fra gammelt av er fem kort på hånda og et bytte. Texas hold´em har vært den mest populære og utbredte varianten etter poker-boomen tidlig på 2000-tallet. Her er det mye åpen informasjon i spilte hender og mønster. Det er ikke tilfeldigheter som avgjør i det lange løp.  Hvis man tror at poker ikke er et ferdighetsspill, har man ikke skjønt noe. Om man ser en hånd isolert sett, kan det være tilfeldigheter som avgjør spillet. Men et slikt snevert utvalg vil gi tilfeldige utfall i alt her i livet. Om man tar for seg flere spilte hender over tid, vil de beste spillerne alltid vinne, sa Talberg.

Sidestiller sjakk med poker

Også en av sjakkverdenens aller største spillere i moderne tid, Vishwanathan Anand, har argumentert for poker som et ferdighetsspill. Stormesteren sidestiller sin egen idrett med poker.

– Den eneste forskjellen mellom poker og sjakk er at all informasjon er tilgjengelig på bordet i sjakk. Poker er et ferdighetsspill, fastslo Anand i et TV-intervju i april.

Les mer: Stormester sidestiller poker med sjakk

 

Redaksjonen / [email protected]