Senegal-World-Cup-2018-jpg

Ingen afrikanske land har noen sinne kommet lenger enn til kvartfinalen i fotball-VM tidligere. Kan det komme en overraskelse fra Afrika under Russland-2018?  På bildet Nigeria-laget som på forhånd ser sterkest ut av de fem landa fra Afrika

Dette er Afrikas største håp i fotball-VM

Senegal-World-Cup-2018-jpg

Ingen afrikanske land har noen sinne kommet lenger enn til kvartfinalen i fotball-VM tidligere. Kan det komme en overraskelse fra Afrika under Russland-2018?  På bildet Nigeria-laget som på forhånd ser sterkest ut av de fem landa fra Afrika

Ingen afrikanske land har noen sinne kommet lenger enn til kvartfinalen i fotball-VM tidligere. Kan det komme en overraskelse fra Afrika under Russland-2018? 

For de kommer med stjerner som Mohammed Salah og Sadio Mane, som har herjet i Premier League denne sesongen.

Ofte har de taktiske og kollektive ferdighetene felt tekniske, lekne afrikanske lag med store individualister. I Russland-VM heter håpene Egypt, Marokko, Nigeria, Senegal og Tunisia. De kommer med viten om at ingen afrikanske land tidligere har klatret lenger enn til kvartfinalen i fotball-VM.

Les mer Gruppe H i fotball-VM: Storscorer kan skyte Polen langt

Løvene fra Kamerun

En kald oktoberdag i 1990 ble et forfrossent Kamerun slått 6-1 på Bislett i det som var Drillos debut som norsk landslagstrener. Det bare måneder etter at Kamerun hadde blitt det første afrikanske land noensinne i en VM-kvartfinale. Under Italia-VM ble Argentina slått 1-0 i åpningskampen, og Kamerun jublet som de hadde vunnet VM. De hadde slått regjerende verdensmester fra Mexico-VM fire år før, der seks av spillerne fortsatt var med i start-elleveren.

Kamerun kom til 1990-VM som det eneste ubeseira laget i VM-historien etter tre uavgjorte kamper i Spania-VM i 1982, og de skulle sjarmere en hel fotballverden i 1990. En herre ved navn Roger Milla presenterte seg med hissige dansetrinn som målfeiring ved fire anledninger, og fire år senere ble han den eldste målscorer i et VM noen sinne i en alder av 42 år. Kamerun spilte med hjertet utenpå drakta, og først i kvartfinalen var det slutt. Mot England etter ekstra omganger.

Ghana er det tredje og siste landet fra Afrika i en VM-kvartfinale. Under mesterskapet i Sør Afrika i 2010 tapte Ghana kvartfinalen på svært dramatisk vis på straffesparkkonkurranse mot Uruguay. Nærmere en semifinale har aldri et afrikansk land vært. Ghanas Asamoah Gyan brant nemlig et straffespark i siste sekund av andre ekstra omgang.

Senegal det største håpet

Det andre laget som klatret til en kvartfinale var Senegal under VM i 2002. Et mesterskap preget av overraskelser, der Senegal sto for en av de ved å ta seg videre fra ei sterk gruppe. Frankrike ble slått ut, og Senegal slo ut Sverige i åttendels-finalen. I kvartfinalen vant Tyrkia 1-0 etter ekstra omganger.

Les mer Gruppe B i fotball-VM: Portugal og Spania i heftig naboduell

Av de fem afrikanske landene i Russland-VM peker Senegal seg ut som det sterkeste kortet på forhånd. I en på papiret vidåpen gruppe H skal de prøve seg på Colombia, Polen og Japan. Førstnevnte var en positiv overraskelse under Brasil-VM for fire år siden. Polen er skarpe framover, men svake bakover. Japan er sannsynligvis gruppas svakeste lag. Senegal kommer med Sadio Mane i front, og ellers en rekke spillere fra Premier League og toppseriene i Frankrike og Italia. Norges-kjenningen Mame Biram Diouf er også i troppen til landslagssjef Alio Cisse.

Svak gruppe

Egypt er i selskap med Uruguay, Saudi Arabia og vertsnasjon Russland i gruppe A. Noe som på papiret uten tvil ser ut til å være den svakeste VM-gruppa. Uruguay skal vinne denne, så spørs det om Egypt kan vippe hjemmenasjon Russland ut. Historien gir vertsnasjon alle fordeler i å gå videre i VM. Kun Sør Afrika i 2010 har droppet ut av mesterskapet etter innledende gruppespill. Russland er svake, men Egypt er helt avhengig av at Mohamed Salah leverer. For ellers har ikke Egypt mye å reise rundt med heller.

Nigeria var første afrikanske nasjon som kvalifiserte seg til Russland-VM. I Russland blir det møte med Argentina, Island og Kroatia i gruppe D. På papiret åpent bak Argentina, men Nigeria får det tøft på russisk jord mot europeisk motstand.

Tunisia er med i sitt femte VM, men har aldri gått videre fra gruppespillet i tidligere mesterskap. I Russland blir trolig både Belgia og England for sterke, mens Panama kan være overkommelig motstand i gruppe G.

Marokko er også på vei inn i sitt femte VM. Landet gikk videre i 1986-VM, men røyk der for senere tapende VM-finalist Tyskland. I gruppe B er det ingen forventninger til at Marokko skal splitte Portugal og Spania i avansementet, men Iran bør være en overkommelig motstander.

 

Rolf Hansen / rolf@pengespill.com