if5uwjzc7oop8n7mr4la

FIFA-kongressen i Moskva stemte United2026 fram som VM-arrangør i 2026 på bekostning av Marokko. Det betyr fotball-VM 2026 til USA, Mexico og Canada. Foto: Fifa.com

Fotball-VM 2026 til USA

if5uwjzc7oop8n7mr4la

FIFA-kongressen i Moskva stemte United2026 fram som VM-arrangør i 2026 på bekostning av Marokko. Det betyr fotball-VM 2026 til USA, Mexico og Canada. Foto: Fifa.com

FIFA-kongressen i Moskva stemte United2026 fram som VM-arrangør i 2026 på bekostning av Marokko. Det betyr fotball-VM 2026 til USA, Mexico og Canada.

Dagens avstemming var historisk i VM-sammenheng. For første gang skulle hele kongressen ta stilling til arrangør av mesterskapet. Senest da Russland og Qatar ble valgt var det FIFAs styre som tok beslutningen.

Syv av medlemslandene på kongressen fikk ikke avgi stemme. De fire nasjonene som kjemper om VM var alle parkert på sidelinjen. Det samme var Puerto Rico, Guam og US Virgin Island. Dermed var det 204 stemmer de to VM-alternativene skulle kjempe om, der det trengtes simpelt flertall for å gå av med seieren. Det vil si minst 103 stemmer.

Les mer: Dette er favorittene til å vinne fotball-VM

Det endte med klart flertall for det Nord Amerikanske alternativet. 134 stemmer for United2026, mens Marokko fikk 65 stemmer. En nasjon stemte blankt.

Norge for USA

Den nordiske alliansen Sverige, Norge, Finland og Danmark stemte for Canada, USA og Mexico.

USA var sist VM-arrangør i 1994, og landets moderne fotballstadioner og godt utbygde infrastruktur var det Nord-Amerikanske alternativet klar forhåndsfavoritt til å vinne avstemningen.

Marokko har langt flere utfordringer til nettopp infrastruktur og stadion-fasiliteter, og kommer også fra samme kontintent som for første gang hadde fotball-VM i 2010. Den gang i Sør Afrika.

For FIFA-president Gianni Infantino var nok også kongressens valg en seier i seg selv. FIFA la fram solide overskudd under kongressen. Eksperter peker på at det sammen med USA-tildelingen er en god start på valgkampen foran neste års presidentvalg i FIFA.

Kongressen i Moskva tok forøvrig ikke stilling til om Qatar-VM i 2022 skulle utvides fra 32 til 48 nasjoner. Det skjer uansett i VM-2026.

Rolf Hansen / rolf@pengespill.com