Fortnite

En gamer med spillet Fortnite, hvor man kan bruke ekte penger for å kjøpe våpen til bruk i spillet. Foto: Pixabay

Dataspill kan bli forbudt

Fortnite

En gamer med spillet Fortnite, hvor man kan bruke ekte penger for å kjøpe våpen til bruk i spillet. Foto: Pixabay

Lotteritilsynet anbefaler at dataspill hvor du kan bruke ekte penger til kjøp, skal reguleres av pengespilloven. Det betyr at noen av verdens mest populære dataspill kan bli forbudt.

Spillene Fortnite og FIFA er eksempler på spill med såkalte «loot-bokser». Der kan spillerne bruke ekte penger til å kjøpe seg fordeler. I 2018 blir det omsatt for 230 milliarder kroner i loot-bokser, ifølge NRK.

Det populære fotballspillet FIFA er eksempel på et spill med såkalte loot-bokser.

Dette gjør at dataspill kan bli forbudt. I hvert fall om Lotteritilsynet får det som de vil. I en ny rapport fra Forum for spilltrender anbefaler de at loot-bokser skal reguleres av pengespilloven, og pengespill annet enn det som tilbys av statens egne spillselskaper, er ikke lovlig. Det gjelder bare fysiske spill som tilbys i Norge. Det er fullt lovlig å tilby pengespill på internett til norske spillere.

Guide: Dette er Fortnite

Lotteritilsynet vil at kjøp i dataspill skal være en del av regelverket for pengespill.

– På det nåværende tidspunkt mener vi det er feil å si at det ikke skal være en del av pengespillregelverket, sier seniorrådgiver Trygve Hermansen i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Ny lov om pengespill

Statssekretær Jan-Christian Kolstø (V) i Kulturdepartementet, som har bestilt rapporten fra Lotteritilsynet, sier de diskuterer gråsonen mellom dataspill og pengespill i forbindelse med ny pengespillov.

– Dette er imidlertid kompliserte spørsmål som departementet må gå grundig inn i før vi kan konkludere. Ny lov vil trolig sendes på høring i løpet av 2019, sier Kolstø til NRK.

 

 

Redaksjonen / [email protected]