OnlinespillDanmark

Mer enn ni av ti spill på internett skjer i regulerte former i Danmark. Tilsvarende i Norge er under halvparten, viser denne statistikken fra den svenske Lotteriinspektionen.

Danmark har bygd mur mot uregulerte spillselskaper

OnlinespillDanmark

Mer enn ni av ti spill på internett skjer i regulerte former i Danmark. Tilsvarende i Norge er under halvparten, viser denne statistikken fra den svenske Lotteriinspektionen.

Med Danmarks lisensordning for spillselskaper, er aktører utenfor myndighetenes kontroll nesten helt skjøvet ut av markedet. 

– Danmark er best i Norden på å regulere spill på internett.

Slik lyder overskriften i en svensk statistikk som nå offentliggjøres av den svenske Lotteriinspektionen. Statistikken tar for seg hvor hvor spillere i Europa setter sine innsatser på pengespill og leses med spesielt stor interesse blant svenskene:

De innfører nå et lisenssystem for internasjonale spillselskaper likt det systemet Danmark fikk i 2012.

Statistikken fra Lotteriinspektionen viser at hele 92 prosent av alt onlinespill i Danmark skjer i det regulerte markedet. Bare 8 prosent skjer hos selskaper som ikke har lisens og som ikke trenger å forholde seg til det strenge regelverket som fungerer som en beskyttelse for spillere generelt, og folk med spillproblemer spesielt.

Statistikken viser at tilsvarende andel i Norge er under halvparten. I Norge er det et spillmonopol uten spillisens der det i praksis er fritt frem for alle spilltilbydere å tilby gambling – på deres egne premisser. I land med spillisens må tilbyderne forholde seg til myndighetenes premisser og reguleringer.

I Norge er det Norsk Tipping og Rikstoto som har enerett på å tilby spill, men det er store internasjonale aktører som har den største markedsandelen. 55 prosent av alt onlinespill i Norge skjer hos disse.

Bildet er omtrent det samme hos våre naboer: Før Sverige nå får sin spillisens, foregår bare 47 prosent av spill på internett hos aktører med tillatelse.

Statistikken fra Lotteriinspektionen viser at rundt halvparten av alt pengespill skjer på internett både i Danmark, Sverige og Norge.

Ga spillere beskyttelse

Bedre beskyttelse for danske spillere var sentral for danske myndigheter da de endret sin spillpolitikk. Alle med lisens til å tilby spill i Danmark skal tydelig henvise til behandlingstilbud for spillavhengige, og de skal tydelig beskrive alle vilkår for deres bonustilbud. I tillegg er det strenge registreringskrav for kredittkortselskapene for å få en fullstendig oversikt over bruk av kort ved spilling:

Finansinstitusjoner fører også oversikt på hvilke av deres kredittkort som brukes hos hvert spillhus, og hvor ofte disse er i bruk. Dette er med på å gi en oppdatert kartlegging over hvem som eventuelt kan ha behov for hjelp med spillproblemer.

Kan stenge seg selv ute

Den siste nyvinningen i Danmarks lisensordning for spillselskaper for å beskytte spillavhengige, gir spillerne selv mulighet til å be om beskyttelse. ROFUS-modellen (Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere) gir alle anledning til at de ikke ønsker å spille mer. Gjør man dét i ett casino, slår registreringen inn hos alle selskaper som er inne i Danmarks lisensordning for spillselskaper. Man kan velge å stenge seg selv ute for en definert periode, eller på ubestemt tid.

Med ROFUS-modellen kan spillerne også si «nei, takk» til å motta spillreklame. Spillselskapene er pliktig til å sjekke registeret over de som har reservert seg før de sender ut reklame. Dette ligner modellen i Norge der man kan reservere seg mot telefonsalg.

Svenskene får spillisens

Sverige er iferd med å innføre en spillisens-ordning lik den som finnes i Danmark. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) presenterte 5. april en proposisjon for Riksdagen, som gjør at Sverige går fra å være spillmonopol til et regulert lisensregime. Målet er at den nye loven med ett lisenssystem for samtlige aktører både online og landfast trer i kraft fra nyttår.

– Vi skal ta tilbake kontrollen over det svenske spillmarkedet, og dette blir et overskuddsforetakende for den svenske staten, sa civilminister Ardalan Shekarabi da han presenterte ordningen slik regjeringen ønsker den skal bli.

Les mer: Slik blir Sveriges nye lisensordning for internasjonale spillselskaper

 

 

Redaksjonen / redaksjonen@pengespill.com