Liga Stavok betting company

- Bruk heller kreftene på å hindre at spillere kan bruke kredittkort, for eksempel gjennom en regulering for hele markedet, enn å forsvare Norsk Tipping, som er et av de mest aggressive spillselskapene i hele Europa, skriver Morten Klein. Foto: Getty Images

Betalingsforbud virker mot sin hensikt

Liga Stavok betting company

- Bruk heller kreftene på å hindre at spillere kan bruke kredittkort, for eksempel gjennom en regulering for hele markedet, enn å forsvare Norsk Tipping, som er et av de mest aggressive spillselskapene i hele Europa, skriver Morten Klein. Foto: Getty Images

Det såkalte betalingsforbudet har vært en katastrofe for norske problemspillere i åtte år. Det stoppet naturligvis ikke onlinespilling, men førte til at norske spillere plutselig kunne bruke kredittkort, og dermed spille for mer enn de har på konto.   

Av Morten Klein, investor

Lotteritilsynet har nok merket seg at betalingsforbudet virker mot sin hensikt. Men heller enn å fjerne forbudet og erkjenne dette, har de foreslått noen ytterligere tiltak for å forsøke å få det til å virke. Denne sommeren gjennomfører Lotteritilsynet en høring for å be om synspunkter på disse forslagene, med frist 15. august.

Hvis de vil begynne å høre på folk som kan dette markedet, og som ønsker å beskytte problemspillere, har jeg et klart råd til dem: Dropp hele betalingsforbudet, og jobb for å innføre en regulering for den delen av markedet som nå er uregulert. Omkring 55 prosent av markedet er nå uregulert, og helt utenfor Lotteritilsynets kontroll, noe betalingsforbudet tydelig viser.

Mitt råd

Jeg har et råd til foreninger for spilleavhengige også. Bruk heller kreftene på å hindre at spillere kan bruke kredittkort, for eksempel gjennom en regulering for hele markedet, enn å forsvare Norsk Tipping, som er et av de mest aggressive spillselskapene i hele Europa.

Det man nå ser i Europa er at reguleringsprosessen fungerer og at hele bredden av aktører i et marked slår seg sammen for å begrense spillavhengighet, som er det som skjer i Storbritannia akkurat nå. Det å tro at det norske spillemarkedet, med opptil 3000 aktører som tilbyr spillsider med norsk språk, skal være selvregulerende, slik Lill-Tove Bergsmo i foreningen Spillavhengighet Norge gjør i Klassekampen 30. juni, er naivt.

Ikke-fungerende spillemonopol

Mens man i dag forsvarer et ikke-fungerende spillemonopol i Norge skjer det en enorm utvikling innenfor spill.  Viktigst er den såkalte «gamification»-prosessen, hvor underholdningsspill blir pengespill og pengespill blir underholdningspill. Spill som FIFA 2019 og Star Wars er blitt enorme pengemaskiner hvor en bruker kan bruke 30.000 i året på et spill som FIFA 2019 ved å kjøpe forundringspakker som kan inneholde gode eller dårlige spillere. Dette ble nøye dokumentert under det årlige seminaret til Norsk Forening for Spillproblematikk (NFSP), da Rune Mentzoni ved Universitet i Bergen gjennomgikk sin forskning.

I Norge kan vi få en tapt generasjon av unge som bruker mer enn de har råd til på pengespill og underholdningsspill.  Om ikke Norge får på plass en regulering av dette raskt, er katastrofen uunngåelig. I dag skjer denne utviklingen helt utenfor norske myndigheters kontroll.

Morten Klein er investor og styreleder i Cherry AB.

Les også: Spillforening tar norsk betalingsforbud til retten