Apper spill

Apple sperrer spillselskap-apper ute fra nettbutikken App Store etter et brev fra Lotteritilsynet. Også den populære pokerappen Pokerrrr2 er rammet.

Apple kaster ut spillapper

Apper spill

Apple sperrer spillselskap-apper ute fra nettbutikken App Store etter et brev fra Lotteritilsynet. Også den populære pokerappen Pokerrrr2 er rammet.

Apple sperrer spillselskapers apper ute fra nettbutikken App Store etter et brev fra Lotteritilsynet. Det er dermed umulig å laste ned de 38 appene.

App Store er en nettbutikk og et program fra Apple tilgjengelig for alle med iPhone, iPad og iPad touch. I retningslinjene til Apple heter det seg at alle apper må ha lisens i landet det retter sine tilbud mot.

I et brev fra Lotteritilsynet i mai gjøres det oppmerksom på at Apple har et utvalg apper som er i strid med teknologiselskapets egne retningslinjer. Vedlagt brevet er en liste på 38 apper, som alle tilbys av internasjonale spillselskap og spilltilbydere.

Les mer: Utfordrer Ronaldo og Messi om gullballen

Nå er disse 38 appene fjernet fra App Store. Det er ikke mulig å laste dem ned. For de som allerede har lastet ned appene til sin iPhone, vil det ikke få noen umiddelbar effekt, men appene vil ikke bli oppdatert. Det vil i sin tur føre til at de blir ubrukelige.

– Vi gjorde Apple oppmerksom på det norske regelverket, og oppfordret Apple til å undersøke om de aktuelle appene var i strid med deres egne retningslinjer. 22. juni får vi et brev i retur, der vi blir bedt om å bekrefte at disse spillselskapene ikke har lisenser i Norge. Slik sett er det Apple som bare følger sitt eget regelverk, men vi er selvsagt tilfreds med at de har etterkommet vår anmodning, sier seniorrådgiver Frank Hoff Hana i Lotteritilsynet til Pengespill.com.

Sperrer spillapper

De fleste spillselskap har tilbudt sine kunder nettsiden i app-format gjennom App Store. Den andre store aktøren i markedet er Google Play, men denne er foreløpig lite benyttet til å tilby pengespill fra de internasjonale spillselskapenes side.

Et kjapt søk i App Store viser at appene til Betsson, NordicBet, Unibet, Coolbet og ComeOn er fjernet fra utvalget. Dog er det fortsatt mulig å få laste ned rene casino- og poker-apper fra enkelte av de internasjonale spillselskapene. Den svært populære pokerappen Pokerrrr2 er også utilgjengelig.

Hoff Hana fremhever at Lotteritilsynet kommer til å sende et nytt brev til Apple, om de finner flere apper de mener er i strid med teknologileverandørens eget regelverk.

Les mer: Bookmakernes favoritt til å få sparken først

– De appene som er rettet mot nordmenn, og som tilhører spillselskap uten lisens i Norge, vil bli fjernet. Om der er flere enn de 38 vi har påpekt, må vi orientere Apple om eventuelle nye funn vi mener er i strid med deres eget regelverk. Det er et absolutt krav fra Apple om nødvendige lisenser i Norge, og det har ikke disse spillselskapene. Det har vi redegjort for. Så får vi se om vi skal videre med ei ny liste, sier Frank Hoff Hana videre.

Skriv til spillselskapene

Apple sendte nylig ut en e-post til de spillselskapene som er berørt.

Der går det frem at appene til det aktuelle spillselskapet vil bli fjernet fra den norske App Store, fordi denne inneholder tekst eller annet som er i strid med retningslinjene til Apple. Altså at spillselskapet ikke har lisens i Norge.

Imidlertid gjelder dette ikke for andre land i Europa. Slik at man kan få lastet ned appen om man for eksempel befinner seg i Danmark, og Sverige neste år. Så fremt det aktuelle spillselskapet har lisens i landet.

Flere spillselskap har allerede tatt grep. I ComeOn mener man Lotteritilsynet har ført Apple bak lyset, og spillselskapet kommer selv til å kontakte teknologi-leverandøren.

Stian Røsvik Bjørstad i ComeOn! med selskapets norske ambassadør John Carew. Foto: Morten Bendiksen

– Vi har vist om dette en stund, og slik sett er det som ventet. Lotteritilsynet har igjen gått langt utenfor eget mandat, og ført Apple bak lyset med det som i beste fall er halv-sannheter. Vi kommer til å sende tilsvar til Apple, og vise til at vi og andre spillselskap driver lovlig inn mot det norske markedet. Dette er et midletidig vedtak, som ikke blir stående. Det er uansett business as usual, og det er fortsatt mulig å laste ned vår oppdaterte app. Det kan man blant annet gjøre via vår hjemmeside, sier talsmann Stian Bjørstad i ComeOn.

 

 

Rolf Hansen / rolf@pengespill.com