Hyundai_WRC_Mexico

Andreas Mikkelsen kjører en Hyundai i20 i helgens Rally Mexico. Kanskje holder det til hans første VM-seier på 2,5 år? [Foto: wrc.com]

Andreas Mikkelsen jakter etterlengtet seier i Mexico

Hyundai_WRC_Mexico

Andreas Mikkelsen kjører en Hyundai i20 i helgens Rally Mexico. Kanskje holder det til hans første VM-seier på 2,5 år? [Foto: wrc.com]

skrevet av Terje Flåten for Pengespill.com

Andreas Mikkelsen har ikke vunnet en VM-runde siden november 2016, og har gått over ett helt år uten å være på seierspallen. Ventetiden kan være over denne helgen.

World Rally Championship, bedre kjent som WRC eller rally-VM har kommet frem til det tredje løpet for sesongen. Etter å ha kjørt på kald og isete asfalt i Monte Carlo og snø i Sverige skal verdens raskeste sjåfører nå takle grus under dekkene for første gang i år.

70 varmegrader i bilen

I Mexico møter førerne temperaturer opp mot 30 grader i solen. Dette er varmt nok i seg selv, men inne i bilene blir det enda varmere. Faktisk kan det bli opp mot 70 varmegrader inne i bilene! Dette er ekstrem utfordring og påkjenning for sjåførene, som skal gjennom hele 309 kilometer kjøring fordelt over 21 fartsetapper. Totalt er det snakk om timesvis i ekstreme hastigheter under ekstrem konsentrasjon. Med varmen i tillegg blir påkjenningen enorm!

Men det er ikke bare sjåførene som får en utfordring i Mexico, bilene får også virkelig kjørt seg. Løpet kjøres på rundt 2000 meter over havet, og bilene får mye dårligere effekt i den tynne luften oppe i fjellene i Mexico. På det verste så mister bilene opp mot 20% motorkraft, som gjør at førerne må kjøre litt roligere enn de vanligvis gjør for å få bruke all den motorkraften de har igjen i høyden.

Startposisjonen gjør Ogier til favoritt

Ott Tänak fra Estland er den sjåføren som avsluttet 2018 best, og som har startet 2019 best av samtlige og leder VM. Derfor skal Tänak starte først på veien hele den første dagen av løpet. Dette er en gedigen ulempe på det løse underlaget. Årsaken er at de første bilene vil fungere som feiekoster for bilene som kommer bak. Det blir mindre og mindre løs grus på veien for hver bil som kjører, og veien blir raskere og raskere.

Thierry Neuville og Sebastien Ogier ligger som henholdsvis 2 og 3 i VM sammenlagt etter de to første rundene i Monte Carlo og Sverige, og starter derfor også i tidlige startposisjoner. Ott Tänak og Thierry Neuville skal under normale omstendigheter ikke ha noen mulighet til å henge med på tempoet den første dagen på grunn av disse tidlige startposisjonene. Sebastien Ogier er tredje bil på veien, og får derfor en renere vei med mindre løs grus og derfor bedre grep. Han vil derfor ha mye bedre forutsetninger til å kjøre fortere enn hva Neuville og Tänak har den første dagen.

Dette ser vi også i odds-markedet. Ogier er favoritt til å vinne løpet, og står til 2,45 i odds hos Coolbet få timer før løpet virkelig starter fredag ettermiddag norsk tid.

Ogier har hatt for vane å lede mesterskapet etter de to første løpene tidligere år, og har derfor startet først på veien i Mexico. Han har allikevel vært på pallen hvert eneste år siden 2013, og han vant faktisk løpet i fjor selv om det egentlig ikke skulle være mulig å vinne med de forutsetningene. Løpet i fjor ble også preget av comebacket til Ogiers navnebror Sebastien Loeb.

Les også: Eventyrlig comeback

Følg med på utfordrerne

En annen som kjører sitt første løp på grus med ny bil er britiske Kris Meeke. Han kjører en Toyota Yaris WRC, og er en sjåfør som gir alt han har hele tiden. Dette har også vært hans største problem så langt i karrieren. Kommer han til mål er han ofte blant de aller raskeste, men sjansen for at han kjører av veien er stor. For to år siden ledet Kris Meeke VM-runden i nettopp Mexico overlegent frem til den siste fartsetappen. Da skjedde dette:

Kris Meeke kjørte ut kort tid før mål og havnet inne på en parkeringsplass! Heldigvis traff han hverken folk, biler eller noe annet, og kom seg etterhvert uskadet tilbake på veien. Takket være den gode ledelsen han hadde vant han likevel løpet med 14 sekunder! Kris Meeke er fjerde bil på veien denne helgen, og er absolutt en sjåfør som kan vinne løpet hvis han holder seg på veien og unngår tekniske problemer.

Coolbet tilbyr Kris Meeke som vinner til 13 i odds!

Andreas Mikkelsen kan overraske

Sett med norske øyne så har ikke sesongstarten i WRC vært noe å juble for. Andreas Mikkelsen er eneste nordmann som kjører fast i den øverste VM-serien, og han har slitt stort med sin Hyundai i20 WRC. Etter et brutt løp i Monte Carlo og fjerdeplass i Sverige er Andreas Mikkelsen bare nummer 8 totalt i VM så langt, Men så kommer dette med startposisjoner inn igjen. Det å være bil nummer åtte på veien er helt perfekt, og Andreas Mikkelsen har nå alle muligheter for å ta sin første seier med Hyundaien.

Har du troen på Andreas Mikkelsen kan du spille han som vinner til 13 i odds.

En annen som starter i en perfekt posisjon er den finske veteranen Jari-Matti Latvala. Han starter sin 198. VM-runde, og kan absolutt ta sin 19. seier i WRC. Du får syv ganger pengene om du satser på finnen.

Rally Mexico begynner for alvor fredag klokken 17:00 norsk tid, og varer helt til søndag kveld. Du kan følge hele løpet direkte med WRC+. Det er en betalingstjeneste hvor du får samtlige fartsprøver direktesendt i det som kanskje er den beste sports-produksjonen som finnes.

Sesongstart i Monte Carlo

Redaksjonen / [email protected]