Elisabeth Ege Akan lotterier

Direktør Elisabeth Ege mener de ideelle organisasjonene bør stille seg spørsmålet om det er gjennom spill de ønsker å hente sine inntekter. Foto: Akan kompetansesenter

Kraftig kritikk mot nye nettlotterier

Elisabeth Ege Akan lotterier

Direktør Elisabeth Ege mener de ideelle organisasjonene bør stille seg spørsmålet om det er gjennom spill de ønsker å hente sine inntekter. Foto: Akan kompetansesenter

Akan kompetansesenter er svært kritiske til at norske organsisasjoner nå har tillatelse til å lansere nettbaserte lotterier.

Direktør Elisabeth Ege i Akan frykter at et økt spillbud skal gjøre flere spillavhengige.

– Vi vet fra forskning at økt tilgang betyr økt bruk. Og med økt bruk følger en økning i antall med problemer. Organisasjonene fokuserer på de potensielt store inntektene, men etter min mening overser de problemene spillene deres skaper, sier hun til Bistandsaktuelt. Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon som eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Ege og Akan jobber med forebygging av rus og avhengighet.

Les også: Nye lotterier lanseres – kan gi gigantinntekter

Bistandsorganisasjoner

Seks bistandsorganisasjoner står bak tre lotterier som nå rulles ut for norske spillere. De håper lotteriene skal gi millionintntekter, skriver nettstedet:

  • WWF Norge og Sos-Barnebyer lanserer Postkodelotteriet i samarbeid med Postkodelotteriet As.
  • Caritas Norge, Utviklingsfondet og Regnskogfondet lanserer Norgeslotteriet i samarbeid med Donira As.
  • Right til Play Norge lanserer Fotolotto i samarbeid med Fotolotto As.

Lotteriene er underlagt en streng regulering, som andre tilbydere av spill i Norge ikke er. Den norske enerettsmodellen gjør at spilltilbydere fritt kan tilby pengespill fra utlandet mot det norske markedet, uten å måtte forholde seg til norske regler.

– Jeg synes organisasjonene i sin omtale av disse nye lotteriene ignorerer at spilleinntektene deres vil ha betydelige menneskelige omkostninger, sier Ege til Bistandsaktuelt.

– Organisasjonene gjør et meget godt og viktig arbeid. Jeg mener de bør spørre seg selv om det er på denne måten de vil skaffe inntekter, sier Ege.

Vil ikke ha lotteriinntekter

Kirkens Nødhjelp er en av de ideelle organisasjonene som har sagt et klart «nei» til å hente inntekter fra lotterivirksomhet.

Vår organisasjon ønsker ikke inntekter fra spill, lotterier eller telefonsalg. Det tror jeg mange av våre giver og støttespillere setter pris på. Vi jobber med å bidra til menneskers verdighet ute i verden og vi vil derfor ikke få inn inntekter på en måte som kan skape problemer for folk, sier seksjonsleder Nils Harald Strøm til Bistandsaktuelt.

 

 

Redaksjonen / [email protected]