John Arne Riise er i Dublin i forbindelse med poker-NM. I den anledning møtte han Sportsofa-ansiktene Even Evensen og Kjetil Flåten.

Riise vurderte Panenka-straffe i Mesterliga-finalen

John Arne Riise er i Dublin i forbindelse med poker-NM. I den anledning møtte han Sportsofa-ansiktene Even Evensen og Kjetil Flåten.

I en rykende fersk Sportsofa-episode fra poker-NM i Dublin, avslører John Arne Riise hva som gikk gjennom hodet da den tidligere Liverpool-manageren, Rafa Benitez, ga sunnmøringen sjansen fra ellevemeteren. 

Du har sannsynligvis hørt historiene og mytene rundt Liverpool-mirakelet i Istanbul i 2005. Men hvordan er det egentlig å skulle spille en av hovedrollene, når selveste Mesterliga-finalen skal avgjøres på straffespark, foran en hel fotballverden?

– Jeg var ikke nervøs, fordi jeg elsket å være i en posisjon hvor det er press. Benitez bare så meg og nikket. Jeg nikket tilbake og skjønte jeg skulle ta straffe, forteller Riise 14 år senere.

Se og hør Riise mimre i videovinduet øverst i artikkelen. 

Mirakelet i Istanbul = Tidenes finale(?)

Den mye omtalte Liverpool-triumfen mot AC Milan er kanskje den mest minnerike Champions League-finalen gjennom tidene. Laget fra den italienske motehovedstaden ledet 3-0 til pause, og hadde rundspilt de røde gjennom hele omgangen.

Da dommeren tok fløyta til munnen og signaliserte hvile, handlet det ikke lenger om tro. «Alle» var overbevist om at Milan ville heve trofeet. Det gjaldt bare å få overstått de 45 siste minuttene. En formalitet. En parademarsj.

Etter pause snudde imidlertid alt. I løpet av seks minutter hadde Steven Gerrard, Vladimir Smicer og Xabi Alonso overlistet Rossoneri-sisteskansen, Dida.

Miss på miss, og Riise-bom

Kampen gikk til ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. Der trakk den engelske storklubben det lengste strået, etter at Milan bommet på tre av fem straffespark.

Riise tok for øvrig Liverpools tredje straffe, men legger ikke skjul på at han slet med å finne ut av hva han skulle finne på fra krittmerket.

Først og fremst fordi han var sliten, mildt sagt.

– Da jeg gikk frem for å ta straffen i Champions League, tenkte jeg på hva jeg skulle gjøre. Jeg bestemte meg ikke før jeg snudde meg, etter å ha lagt ned ballen.

– Det jeg ikke ser, er at Dida går til samme side hver gang. Jeg vurderte å smelle til, plassere eller Panenka. Jeg endte opp med å plassere, og det er en bra straffe, men …, sier forteller Riise, som opplevde at straffesparket, helt nede mot stolperoten, ble reddet av den brasilianske landslagskeeperen.

Til alt Liverpool-hell ble ikke missen avgjørende, slik at en viss nordmann og lagkompisene kunne juble for klubbens femte tittel i Europas gjeveste klubbturnering.

– Jeg drømte aldri om å vinne Champions League. Jeg – fra Hessa i Ålesund – så står jeg der med trofeet. Hva skjedde, liksom? Jeg landa da jeg kom hjem, fordi jeg også har klesvask. Jeg fikk en fin sommer, det skal jeg ærlig innrømme, sier Riise.

You`ll never walk alone, Maradona!

Så skal det sies at Liverpool fikk mange nye fans etter den fantastiske snuoperasjonen, kjente som ukjente.

– Engelskmennene er beviset på at mirakler kan skje. Liverpool er nå mitt engelske lag. De viste meg at fotball er den vakreste sportsgrenen av alle, sa Diego Maradona etter å ha fulgt kampen som ekspertkommentator for italienske Sky.

LES OGSÅ: Gubben gikk bananas etter Liverpool-triumfen

LES OGSÅ: Brennhete van Dijk kronet med ny sang

LES OGSÅ: Deila forklarer van Dijks forvandling

LES OGSÅ: Carragher håner lagkompisens Gerrard-hyllest

Pål Magnus Tømmervold / [email protected]